2009. május 30., szombat

Választások előtt, kiegészítés

Van a dolognak még egy vonzata, amit a teljesség kedvéért szükséges megemlíteni. Egy nagyon fontos, gyakorlatban bebizonyosodott tényről van szó. Éspedig, hogy a romániai választásokon kifejezetten könnyű lecsalni, elcsalni az ellenfél szavazatait. És azonnal elmagyarázom hogyan. Először azonban arról, miért kell ezt is figyelembe venni véleményem szerint, amikor azon filozofálunk, mi vezethette még a püspök urat oda, hogy összefo(gj)(ss)on (ki minek nevezi, szabadon). Amikor először függetlenként indult, udmr-seink még nem számítottak arra, hogy ekkora sikere lesz és nem készültek fel. Láthattuk azonban, mennyivel jobban felkészültek a Kincses Előd indulásakor. Ugyanezt a püspök úr is láthatta.

És akkor kis útmutató arról, hogyan működik egy választási bizottság. Van egy elnöke, alelnöke és vannak bizottsági tagok, akiket a pártok delegálnak (független jelölteknek nem lehet képviselője). A bizottsági tagok felügyelik a választás folyamatát, majd részt vesznek a szavazatszámlálásban, amely végén kiállítják és aláírják a jegyzőkönyvet, amit után a szavazóbizottság elnöke beutazik a Megyei Választási Bizottsághoz és leadja a választási jegyzőkönyvet. A bizottsági tagoknak joga van egy másolatot kapni az illető jegyzőkönyvből, amennyiben a szavazás megkezdése előtt kérvényezik azt. A másolatot hasonlóképpen minden bizottsági tag aláírja. Ezeket a másolatokat amennyiben a párt összesíti, lehetősége van egy párhuzamos számlálást végezni, természetesen abban az esetben, ha minden bizottságba delegált képviselőt (Maros megyében 539 ilyen bizottság van). Ez az egyetlen módja az eredmények helyességének a leellenőrzésére. Független jelölteknek erre sincs lehetősége. Az ember azt gondolná ez a rendszer kizárja a csalás lehetőségét, holott van egy óriási hibája. A jegyzőkönyv két lapból áll. Az első lapra felkerülnek az eredmények, a második lapon vannak a bizottsági tagok aláírásai. Így hát a bizottsági elnöknek nincs más dolga, mint kicserélni az első lapot, hozzácsatolni egy más eredményt a második lapon levő aláírásokhoz. Természetesen nem a többi párttól fogja elvenni a szavazatokat, hanem például egy független jelölttől, akinek amúgy sincs lehetősége leellenőrizni, hogy milyen jegyzőkönyvet adott le. A független jelölt szavazatai nagyobb részét átírja a saját pártjának, az összegek találnak (leadott szavazatok száma, stb.). Ha valaki nem hinné, milyen egyszerűen működik a dolog, adok példát is. Az utolsó helyhatósági választásokon megfigyelőinket szállítottam ki több ízben 4 Maros megyei faluba. A szavazás lezárása után megszámolták a szavazatokat, majd éjjel utánuk mentem. Mindenikük megkapta a jegyzőkönyv másolatát és hazajöttünk. Éjjel egykor egyikőjüket felhívta a bizottság elnöke, és nekiszökött, hogy elrontotta a jegyzőkönyveket, menjen vissza. Miután szólt, hogy mi történik és neki nincs hibája a dologban, tisztáztuk a helyzetet az illető kicsit túlfűtött bizottsági elnökkel. Kiderült, hogy egy véletlen folytán pont az udmr-s bizottsági tag állította ki hibásan a jegyzőkönyveket és a színtiszta magyar falúban a összes udmrs szavazatot a PRM kockájába írta be, senki nem vette észre, mindenki aláírta a jegyzőkönyveket és másolatokat. Miután kiderült a hiba, nem volt szükséges visszamennie a tagunknak, másnap kicserélték az mi példányunknak is az első oldalát (hoztak helyette egy helyesen kitöltött első oldalt, a prmsért cserébe). Kíváncsiságból kérvényeztük a megyei választási bizottságtól, hogy kapjunk egy példányt a bizottsági elnökök által leadott jegyzőkönyvekből, természetesen visszaútasítottak, hogy nincs jogunk hozzá (pedig a megyei bizottságban is volt tagunk).

Kincses Előd függetlenként való indulásának láttuk az eredményét. Annak fényében már tudjuk, hogy mégegyszer nem lett volna esélye a püspöknek függetlenként nyerni, sőt azt is kockáztatta volna, hogy újabb lehetőséget ad árulóinknak a nagy nyeresség lekomunikálásához. Emiatt végülis részemről megbocsájtatik az összefogás, sőt tudva azt, hogy a lista 5. helyezettjének nincs esélye, talán újra ráütök egy pecsétet, a Tőkés nevére, s nem a tulipánra. Hisz véleményt KELL ezen a szavazáson is nyílvánítani és ebára mégse szavazhatok...

Nincsenek megjegyzések: