2009. november 19., csütörtök

Az igazi kihívás

Minden elismerésem azokkal az adásvezetőkkel szemben, aki elvállalják, hogy levezessenek egy kampányadást a főhekus tábori költővel. Elismerésem, mert folyamatosan izzadó hőzöngéseit nehéz a televíziós keretek között tartani, illetve, egész pontosan lehetetlen. Szerintem közben az egész tévéstáb könnyek közt röhög, csak szerencsétlen adásvezetőnek kell megállnia.

Az utolsó napok kampányát viszont sikerül többeknek a röhej keretei között tartani. Teljesen átlátszó húzásokkal egyesek elkerülik a direkt konfrontációt, védelmet hívnak maguknak az utolsó pillanatban, senki sem független, a közszolgálati tévé a legkevésbé. Egyértelmű, hogy egyesek ezzel próbálják távol tartani az embereket a szavazástól. Régóta ez a céljuk, hogy azokat, akik gondolkoznak, akik nehezen irányíthatóak lehetőleg távol tartsák a szavazóurnáktól. Az emberek elveszítették a bizalmukat, ezt mindannyian tudjuk. Mindenki azt mondja, hogy mindenik jelölt lop, csal, hazudik. Ne feledjük, ez valahol természetes, ha azt nézzük, hogy a rendszer milyen. Ha azt nézzük, milyen pénzek elmennek egy ilyen kampányban, természetes, hogy a hatalom pénzzel jár, megéri. Nem azt akarom mondani, hogy helyes dolog, de elkerülhetetlen. A kérdés mindig arról szól, hogy mennyit lopnak, és egész pontosan arról, hogy azok, akik támogatják őket, mennyit fognak majd lopni, miután a hatalmat megszerezték. Olvasom minap az egyik volt gazdasági miniszterrel az interjút. És teljes mértékben egyet tudok érteni vele. Oda kellene eljutni, hogy ne 70%-át lopják el az államháztartásnak, hanem valahogy letornásszák 30%-ra.

A romániai helyzetet mondjuk úgy, figyelemmel kísérem már egy ideje. Egy időben aktívabb résztvevőjeként, majd az utóbbi időben inkább csak megfigyelőjeként. Egy dolgot teljes bizonyossággal állíthatok. Éspedig, hogy 20 évvel az úgynevezett rendszerváltás után túl kevesen politizálnak olyanok, akik nem a régi rendszer kiszolgálói, költői, megmondói, párttitkárai, besúgói voltak. És sajnos pontosan azoknak van a legnagyobb szája (és befolyása), akiket törvényileg kellett volna már rég eltiltani minden fajta politikától. Azok tulajdonában vannak a tévék, a gazdaság, a parlamenti helyek nagy részének az elosztása. És senki ne áltassa magát, valójában minket, erdélyi magyar kisebbséget is ilyenek "képviselnek". És a románokkal közösen együtt dolgozva, a szavazatainkat felhasználva csinálják a saját játékaikat. Mindezek tudatában, azt hiszem, megtanultam szűrni, a dolgok háta mögé látni. Az biztos, hogy eddig még nem sokszor volt lehetőség úgy szavaznom az általam igaznak hitt ügyre, hogy az nyertes is lehessen. Általában két vagy több rosszul közül kellett választani a kevésbé rosszat.

De még most is azt mondom, hogy jogunk és kötelességünk van véleményt nyilvánítani !!!

Akkor és csak akkor mondhatjuk, hogy jogunk van bármit is számon kérni azoktól, akik vezetnek, ha részt vettünk a véleménynyilvánításban. De mi történik konkrétan a mostani államelnök választáson. (Remélem) (Úgy néz ki), 3 esélyes létezik. A hajóskapitány, a liberális és az exkommunista (miniIliescu). A szomorú az, hogy a narkósok újra eladják nekünk, hogy van értelme egy magyar megszavazottnak. (Azért nem mondtam jelöltet, mert jelöltnek talán van értelme.) Tematizálni tudják ezzel a választásokat, mondják ők. Hogy beszéljenek az autonómiáról, mondják ők. Sajnos a püspök is azt mondta, beszéltek róla. Érdekes módon, az aki alig várja, hogy ezzel megtámadja őket, a VCs-táboriköltő a minap pont arról beszélt, hogy nem mertek beszélni róla, hogy ne provokálják a románjait. De térjünk el ettől. Én megvallom, egyetlen dologtól félek. Hogy újra azok kezébe kerül a hatalom, akik azért tették félre a megboldogultat, hogy ők lehessenek hatalmon. Számomra az, hogy a hajóskapitánynak ennyien nekiszöktek akik a régi rendszer kiszolgálói voltak, kicsit azt sugallja, hogy amiatt haragszik rá mindenki, mert belenyúlt a darázsfészekbe. És egyszerűen nem tudom felfogni azt, hogy kisebbségi magyarként az ex-kommunista pártot támogassam. Pedig erre biztatnak. Narkó is, és Tőkés is. Szavazzak Hunellára. Minek? Az egyetlen lehetősége, hogy megakadályozzuk a régi gárda visszakerülését, az lenne, hogy Geoana ne jusson be a második fordulóba. Tehát a liberális Antonescu kellene bejusson, legalább, aztán a második körben meglássuk. Antonescu, aki egyébként nincs messze ettől. A Hunella elhülyített magyaroktól kapott 4-5 százaléka sokat segítene neki. A jelen helyzetben az UDMR, ha tényleg jobboldali lenne, ahogy az EU-s Néppárti tagsága megkövetelne minimum ennyit, holnap azt mondaná, Hunellát visszalépteti, és mindenki szavazzon Antonescura. De így, aki vasárnap a "magyar" Hunellára szavaz, az a kommunista párt Geoanajára szavazott. És vele együtt Iliescura, Nastasera, és itt jön a magyarázat, a Verestóy barátjára, Hrebenciucra szavazott (hisz szeretjük a régi szekusokat, nem?). Igaz, nem először tesz ilyet, hanem újra. Aztán, (ha) (miután) ez nekik újra összejött, már csak arra leszek kíváncsi, milyen indokkal biztatnak majd újra arra a második körben, hogy a komcsikra szavazzunk.

Nyissátok már ki a szemeteket !!!

Nincsenek megjegyzések: