2009. december 8., kedd

Legalizálni a p-prostikat?

Az első választási körben a doktor programjában volt egy ilyen pont. Most már értjük, mire gondolhatott, pontosabban kikre. Nagyon sokat mondó ez ügyben a transindex által megfogalmazott üzenet, ha tudjuk, hogyan értsük: "Vasárnap este még Geoanával feküdtünk le, hétfőn reggel azonban Băsescura ébredtünk." Csak tudni kell, hova helyezzük a hangsúlyt.

Metaforikusan is felfogható ez a mondat, főleg, ha tudjuk kinek a tulajdona az illető hírforrás. És akár vicces is, ha az utóbbi napok történéseit nyomon követtük. Igen, az elnökválasztási és az utána következő hercehurcára gondolok. Van néhány érdekes, megemlítendő dolog. Először is az a gyerekesen megnyilvánuló öröm, amivel az exit poll nyertese ugrált az előrejelzett eredmények megismerésekor, elfelejtve azt az előzményt, amivel 2004-ben a hajóskapitány megnyerte az első mandátumát. Pedig akkor az utódkommunisták szervezték a választásokat. A közvélemény-kutatások most is megmacskázták, de arra is vannak jelek, hogy saját cinkosai macskázták meg, akik alakították az exit pollt. Magyarázatok lennének erre is. Mint ahogy az óriási csalásokról szóló vádjaikra is lehetnek magyarázatok, amelyek ugyanoda vezethetőek vissza. A vörös jelölt egyetlen esélye saját pártján belül, ha csalás miatt veszített, ezt próbálják a párton belüli támogatói elérni. Kamionnyi bizonyítékot ígértek. Érdekes azonban, hogy nem volt energiájuk párhuzamos szavazatszámlálás megoldani, viszont a csalásról szóló bizonyítékokat kamionnyi méretben összegyűjtötték. Kifogásolják, hogy Erdélyben nyert a hajóskapitány, még az is gyanús, hogy ugyanazokban a megyékben, ahol a parlamenti választásokon ugyanolyan arányban nyert a pártja. Írom mindezt azzal a meggyőződéssel, hogy voltak csalások. Hisz minden választáskor vannak. A kérdés mindig az, hogy ki tud többet csalni. A helyzet viszont az, hogy a jelenleg létező politikai rendszer egésze volt az, aki a rendszert kitalálta.

Elmondtam néhányszor, le is írtam, hogy a választókerületben kiállított jegyzőkönyv formátumát ismerve, milyen egyszerűen lehet csalni. Hisz azon az első lapon vannak az eredmények és a másodikon a választási bizottsági tagok aláírásai. Nem úgy viszont az elnökválasztás második fordulójában, ahol két jelölt volt, ami megengedte, hogy az eredmények ugyanazon az oldalon legyenek, mint az aláírások. Tehát ez esik, nem cserélhető ki a lap más eredményekkel, mert az kiderülne a párhuzamos számláláskor. Egyébként is a csalási módszer a kis pártok, független jelöltek szavazatainak ellopására volt alkalmas.

Aztán így adódik az, hogy ma még nem tudjuk, ki az új elnökük. Úgy tűnik, hogy egyesek előre arra rendezkedtek be, hogy ne fogadják el a vesztést, még akkor sem, ha nem tudják megmagyarázni.

Viszont térjünk vissza a prostitúció legalizálásának a kérdéséhez, mint szükséges lépéshez, hogy meg lehessen magyarázni egyesek politikai lépéseit. Ki az első, aki partnert vált? Azok, akik éjjel még vörössel aludtak. Aztán a narancssárga hajóskapitánnyal ébredtek. És saját bevallásuk szerint csak december 6-ig voltak vegetáriánusok. Utána már meg se várják, hogy felszolgálható legyen a csülök. Hiszen nekik teljesen mindegy, kinek a csülkét rághatják, mert túl sokáig voltak vegetáriánusok. Szörnyen vicces dolog ez a politika, ha megfelelően tud hozzáállni a tragikomikumokhoz az ember. Nagyon találó egy mondat: "A jó érzés Romániája az az ország, ahol az ember miután veszített, többet akar elérni, mint amennyit kapott volna, ha nyer."

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

a hangsulyt inkabb helyezni szoktak. az exit pool pedig exit poll... bar ha basescu 2004-es elnoki beszedet idezte, akkor igy is jo :)

azÁldóját írta...

Köszönet az értékes hozzászólásért és építő kritikáért.