2008. június 29., vasárnap

Ha újra lehetne kezdeni...

Az ember hajlamos lenne sok mindenen utólag változtatni. Ki nem tévedett életében? Ki nem szeretne egyes dolgokon utólag változtatni. Kis simításokat végrehajtani a cselekedeteiben, mondataiban, reakcióiban. Vagy akár nagyobbakat is, egész döntéseket utólag megváltoztatni. És ezáltal jobb irányba terelni az életét. A kérdés az, lehetséges lenne-e ily módon bármit is változtatni azon, amit az Élet, meggyőződésem szerint valami felettünk álló elképzelés alapján (és ide bárki behelyettesítheti a saját hitét, és senki nem követelheti a sajátjának az igazát, még akkor sem, ha az a legelterjedtebb elképzelés) kitervelt nekünk. Itt eszembe jut egy film, amit nagyon régen láttam már, és egyike azon keveseknek, amelyek cselekményére és mondanivalójára ennyi idő után még pontosan emlékszem (lehet már Róza működik). Talán a Pillangó effektus a címe, de nem tenném le a nyakam. A lényeg az, hogy a sztoriban, egy srácnak lehetősége van újrakezdeni, és másképpen dönteni bizonyos helyzetekben. Újra meg újra, és egyre inkább rossz irányba fordulnak a dolgok. Tanulságos. Ezért hát úgy döntöttem, én semmin nem változtatnék. Ami megtörtént, annak bizonyos, bár időnként számomra is ismeretlen, sőt azt is mondhatnám, néha nehezen elfogadható céllal kellett megtörténnie. És valamiért talán valaki úgy vélte, szükségem van rá. S ha nem is látom most egyes történésekben, hogy miért volt szükség rá, az nem azt jelenti, hogy valamikor nem fogok erre rájönni.

És mondom mindezeket pont akkor, amikor ráébredtem arra, mennyi minden másképpen történhetett volna az életemben, ha bizonyos pillanatokban másképpen döntök. Hány esetben voltam rosszkor, rossz helyen. Vagy ismertem meg valakit a legszerencsétlenebb momentumban. Van viszont egyetlen dolog, amit ha elérhetnék, megoldhatnék, elintézhetnék, akkor lázadás nélkül tudnék belenyugodni a saját sorsomba, bármikor, bármibe. Ha minden egyes alkalommal, a saját cselekedeteimből kifolyólag történnének a dolgok, és nem mások, néha rosszindulatú vagy akár hibás jóindulatú "közbelépéseinek" következményeként. Na igen, akkor lenne az Élet igazságos.

Az a személy, akivel való beszélgetés kihozta mindezeket ma belőlem, azt kérdezte, hogy mi ösztönzött a blogírásra. A legfontosabb indok azonban itt a főoldalon, piros betűkkel, és a címe az, hogy: A provokáció... Remélem megérti így a válaszom.

Szerettem volna, ha egyes történésekhez szerencsésebb időpontot talál a sors, de annyira azért nem volt kegyes. Hiszen mindenkivel megvan a terve. S nekünk meg az marad feladatként, hogy tanuljunk. Mindenből tanuljunk. Hogy amikor ott az idő, jobbá tehessük az életünket.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Zsolt!
Tetszett ez a bejegyzésed. Igen, sokmindenre rá tudnék bólintani abból, amit írtál. De ahhoz az „egyetlen dologhoz” hozzászólnék:
„Van viszont egyetlen dolog, amit ha elérhetnék, megoldhatnék, elintézhetnék, akkor lázadás nélkül tudnék belenyugodni a saját sorsomba, bármikor, bármibe. Ha minden egyes alkalommal, a saját cselekedeteimből kifolyólag történnének a dolgok, és nem mások, néha rosszindulatú vagy akár hibás jóindulatú "közbelépéseinek" következményeként. Na igen, akkor lenne az Élet igazságos.”
Én úgy gondolom, hogy az élet nem igazságos vagy igazságtalan, hanem egyszerűen hatások és visszahatások láncsora. Tehát, ha rálépünk a gereblye végére, az fejbe fog kólintani. Talán erre a megoldás nem az, hogy megszidjuk a gereblyét, hanem, hogy mi magunk következőleg nem lépünk rá. Mindenki saját adottságai és legjobb belátása szerint cselekszik épp akkor, amikor egy inger éri, épp úgy, ahogyan bölcsessége és belátása szerint meg tudja oldani az a bizonyos helyzetet. És ennek természetes következményeit majd megtapasztalja rövid- és hosszútávon. Az a bölcs ember, aki aláveti magát ennek, és próbál az előrelátható következmények függvényében cselekedni. Persze, nem mindegy, hogy hogyan, mennyire etikusan, nehogy saját magunkat csapjuk be.
Hogy az életemben mi történik, hogyan érzem magam a bőrömben, arra a választ mindig saját magamban kell keresnem, reakcióimban, cselekedeteimben. Nem is tehetek felelőssé senkit ezért. Nincs az a rosszakaró, aki ártani tud, ha az én életem hiteles. Persze, mindenki téved, tévelyeg, és sokszor nem tudja azt tenni, ami jó, amit szeretne. De mindezek ellenére talán az tehet hitelessé egy embert, ha általában az élete megfelelő „jó” irányba halad. Akkor megbocsáttatnak a botlások.
A személyes igazságérzetünk pedig éppolyan torz, mint amilyen torz és tökéletlen képet kapunk a valóságról, mivel egy igen szűk, kis ablakon keresztül kukucskálunk a világba. Errefel, amit látunk, nagyképűen elnevezzük igazságnak. Szerintem, erre nem jó hagyatkozni. A visszajelzések, amiket kapunk cselekedeteinkre inkább körvonalazzák a valóságot.
Azt mondtad, ezt a blogot provokációnak szántad. Amit írtam, nem neked címzett kritika, hanem egyszerűen vélemény.
A legjobb szándékkal és szeretettel,
Gyöngyi

Katka írta...

Ha újra lehetne kezdeni... akkor is mindent ugyanígy csinálnál, mert az adott pillanatban, amikor döntesz, azért választod azt, mert perpill azt érzed helyesnek//helyénvalónak.

"S nekünk meg az marad feladatként, hogy tanuljunk. Mindenből tanuljunk. Hogy amikor ott az idő, jobbá tehessük az életünket."

Ez a cél. Hogy jobbá tehessük életünket és azokét is, akik fontosak számunkra.

Névtelen írta...

Kedves Dodo,

ez egy tenyleg mely feleszmeles, az ilyen bejegyzesekert erdemes blogot irni amugy...
Az a helyzet hogy ami megtortent megtortent, tovabb kell lepni, es nem mind cipelni mindenfelet magadba.
Vagyis ujrakezdeni, ujjaszuletni.
Nem kell ujev legyen, vagy szuletesnap, mar most ebben a percben ujbol kezdheted es maskepp csinalhatod, mert ami elotted van erdekesebb, mint ami mogotted:)
Es ne nyugodj bele semmifele sorsba , a sors te magad vagy...
Ehhez az ujjaelledeshez es az elkovetkezo dolgokhoz kivanok sok sikert!:)
Baratsaggal: Szila`rd